Skupenské teplo varu


Skupenské teplo varu je teplo, kterého je třeba, aby se 1 kg kapaliny, zahřáté na teplotu varu, přeměnil v 1 kg páry téže teploty.

Zahříváme-li kapalinu, pak před dosažením teploty varu se část přijatého tepla spotřebuje na zvyšování teploty kapaliny (měrné teplo), část na vypařování (skupenské teplo vypařování). Jakmile dosáhne kapalina teploty varu, její teplota se již nezvyšuje - všechno přijaté teplo se při varu spotřebuje na přeměnu skupenství.

Pokus.

Skupenské teplo vypařování i varu vody je velmi vysoké. Vypařuje-li se voda rychle a nedodává-li se ji přitom teplo, ochlazuje se pod teplotu okolí. Zajímavý jev nastane urychlíme-li vypařování tím, že odstraňujeme páry vývěvou, popř. ještě kyselinou sírovou, která je silně hygroskopická. Za těchto podmínek se voda vypařováním rychle ochlazuje. Tím se ale zvýší rychlost vypařování. Čím déle voda vře, tím déle se ochlazuje, až nakonec ztuhne v led.

Pokračovat

Obsah

Úvodní rozdělení