Ponecháme-li kapalinu v otevřené nádobě, neustále jí ubývá. Kapalina se mění v páru - vypařuje se. Některé kapaliny - éter, benzin, sirouhlík - se vypařují velmi rychle. Takové kapaliny nazýváme těkavé. Jiné kapaliny, jako např. voda, kyselina sírová nebo olej, se vypařují pomalu. Některé pak, jako glycerin a rtuť, se za normální teploty vypařují jen nepatrně.
Rychlost vypařování každé kapaliny se zvýší:
a) zvýší-li se teplota kapaliny
b) zvětší-li se povrch kapaliny
c) odstraňují-li se vzniklé páry.
Chceme-li kapalinu dané hmotnosti
přeměnit v páru téže teploty, musí kapalina přijmout skupenské teplo
vypařování .
Veličina
,
kde m je hmotnost vypařené kapaliny, je měrné skupenské teplo vypařování. Jednotkou této veličiny je joule na kilogram (J/ kg).
... teplo,
potřebné k přeměně vody o teplotě
na
páru o teplotě
m ... hmotnost vody
... počáteční
teplota vody
... teplota
vypařování (varu) vody
... měrná tepelná
kapacita vody
... měrné skupenské
teplo vypařování (varu) vody