Přehřátí kapaliny. Neklidný var

Vyčkejte prosím, obrázek se načítá!

Skleněnou kádinku, pokud možno čistou (popř. propláchnutou kyselinou sírovou a pak lihem), naplníme destilovanou vodou. Potom ji zahříváme až do varu. Zpočátku je var normální a klidný: teplota zůstává na teplotě varu a bublinky vodní páry unikají nepravidelně a rovnoměrně z různých míst stěn a dna nádoby.

Trvá-li však var dosti dlouho, zpozorujeme, že teplota kapaliny stoupne nad teplotu varu kapalina se přehřívá. Současně pozorujeme, že se var stal neklidným. Počet bublinek se zmenší, zato jsou mnohem větší a vystupují nerovnoměrně z ojedinělých míst povrchu kádinky. Jestliže nasypeme do vody trochu písku, skleněných kuliček nebo olověných broků, var se zase uklidní a teplota vody klesne na normální teplotu varu.

Bublinky vodní páry se mohou tvořit uvnitř kapaliny jen na bublinkách vzduchových nebo na cizorodých částicích. Dlouhotrvajícím varem se však vzduch z vody zcela vypudí, a není-li tu dost cizorodých částic, nemohou se bublinky páry tvořit dostatečně rychle. Pak se ale všechno přijaté teplo nespotřebuje na vypařování, nýbrž část tohoto tepla se spotřebuje na zahřátí kapaliny, která se tak přehřívá. Začne-li se pak někde tvořit bublina vodní páry, nabude tlaku značně vyššího, než je vnější barometrický tlak, rychle zvětšuje svůj objem a prudce letí k povrchu vody. Přehřátí kapaliny spojené s bouřlivým tvořením páry může vést např. k výbuchu parního kotle.

Pokračovat

Obsah

Úvodní rozdělení