Vypařování a var
Všichni víme, že kapalina v
otevřené nádobě nádobě postupně zmenšuje svůj objem. Z jejího volného
povrchu se do okolního prostoru dostává její pára. Pára difunduje do celé
místnosti. Uvolní tak prostor pro další molekuly. Tomuto ději říkáme vypařování.
Různé látky se vypařují různě. Eter a líh se vypařují velmi snadno. Nazýváme
je látky těkavé. Na druhé straně voda a rtuť se vypařují pomalu. Děj probíhá
tak dlouho, dokud pára nad kapalinou není sytá. Sytá pára je s kapalinou ve
stavu termodynamické rovnováhy. Kolik molekul kapaliny se vypaří, tolik zpět
zkondenzuje. Pokud kapalinu zahřejeme, vypařování se urychlí. Při zahřátí
kapaliny tzv. teplotu varu při daném tlaku, se začnou uvolňovat částice nejen na povrchu a u stěn
nádoby. Molekuly se uvolňují v celém objemu kapaliny. Vytváří se bubliny syté
páry, které se snaží dostat se na povrch. To je nejvýznamnější rozdíl mezi
vypařováním a varem. Var může probíhat při určité teplotě jen při daném tlaku.
S rostoucím tlakem teplota
varu kapaliny roste. To je principem Papinova hrnce. Potraviny při vyšší teplotě varu
uvaříme dříve. Naopak ve velehorách voda vře při méně než sto Celsiových
stupních. Graficky můžeme vypařování znázornit do fázového
diagramu. Křivka vypařování je ale méně strmá než křívka tání.
Var kapaliny nastává, dosáhne-li kapalina takové teploty, že jí
odpovídající tlak sytých par je roven tlaku okolního vzduchu
.
Při zahřátí na teplotu
varu kapalina dále nezvyšuje svou teplotu. Veškeré přijaté teplo spotřebuje na
změnu skupenství, nazýváme ho skupenské teplo varu.
Poznámka
Podívejme se blíže na
vypařování z mikroskopického
hlediska. Částice kapaliny se pohybují tepelným povrchem. Je-li jejich
energie velká, difundují do okolí. Molekula musí mít takovou energii, aby přerušila
vazby s okolními molekulami. U kapaliny v otevřené nádobě a při dobrém větrání
probíhá vypařování neustále až do úplného vypaření kapaliny. Při vypařování
unikají z kapaliny molekuly s největší kinetickou energií. Snižuje se
přitom i teplota
zbytku kapaliny. Toto můžeme dobře pozorovat v létě, kdy nás voda na těle po
vyjití z bazénu začíná chladit.
Kondenzace,
též
kapalnění
Kondenzace je opačný děj k vypařování.
Pára kapaliny v důsledku ochlazování nebo komprese kapalní. Zároveň uvolňuje skupenské teplo
kondenzační. Pochopitelně je opět rovno skupenskému teplu vypařování téže
kapaliny. Pára může kondenzovat na stěnách místnosti, na předmětech v ní
umístěných i ve volném prostoru. Díky spojování jednotlivých molekul vznikají
kapičky, které se dále mohou spojovat. Vznik kapek usnadňují prachová zrna nebo
elektricky nabité částice.