Vysoko v horách je tlak vzduchu menší, proto tam vře voda při nižších
teplotách. Např. na Mont Blanku (4810 m nad hladinou moře) vře voda při
84. Může se
pak stát, že v takové vodě nelze uvařit ani maso, ani luštěniny a co je
nejhorší, že tímto varem nelze zničit baktérie žijící ve vodě.
Teplota varu v otevřené nádobě závisí na barometrickém tlaku. Určíme-li
obráceně teplotu varu čisté vody, můžeme z toho určit barometrický tlak
a z něho nadmořskou výšku. Přístroj k tomuto sloužící se nazývá hypsotermometr.
V nádobě se vaří čistá voda, teplota varu se zjistí s přesností na 0,01
a z tabulek se pak určí odpovídající tlak.
V Papinově hrnci, uzavřeném tak, že z něho může unikat vodní
pára pojistnou záklopkou teprve tehdy, až dosáhne určitého tlaku, vře voda
při vyšší teplotě, než je normální teplota varu. Při tlaku 2*105
Pa je teplota varu 120,
při 3*105 Pa 134
.
Toho se četně využívá v průmyslu (rozvařování řepy, hadrů, chrupavek a
kostí) a v kotlích vysokotlakých parních motorů.
Zahřívá-li se
voda v uzavřené nádobě, a je-li nad vodou vzduch, nemůže voda nikdy vřít,
protože tlak syté páry (v bublině, která by měla uvnitř kapaliny vzniknout)
je stále menší tlak než tlak páry plus tlak vzduchu nad kapalinou. Zvyšování
teploty vody nad 100
je pak omezeno jen pevností stěn nádoby.