V odměrném válci jsou dvě fáze: žlutá je běžný stolní olej, fialová fáze je voda s příměsí hypermanganu. Tyto dvě kapaliny spolu zjevně nejsou mísitelné. Kapalina s větší hustotou je v souladu s Archimedovým zákonem dole.
Povšimněme si, že mnohé termíny mají v technické praxi odlišný význam, než v běžné řeči. Pro kuchaře je "hustší" olej. Neodráží to ale poměr hmotnosti na jednotku objemu, ale větší soudržnost molekul oleje. Voda je pak pro kuchaře "řidší".
Levý odměrný válec jsme ponechali z předešlého experimentu. Povšimněme si chování kapalin v pravém válci. Hnědá kapalina je motorový olej. Po zamíchání kapalin se za chvíli kapaliny opět ustálí odděleně. Dokonce ani oleje nejsou mezi sebou mísitelné. Jejich hranice sice není ostrá, ale po čase se ustálí i ona.
Poslední ze série snímku je detail prostřední fotografie. Všimněte si, že olej i voda smáčí stěny skleněné nádoby (viz kapitola 4.2.3.).