Zanedbat h proti b lze jen v nevysokých nádobách. Ale
i zde je teplota ve větší hloubce vyšší než při povrchu, kapalina se tam
přehřívá. Vzduch se varem z vody odčerpává. Každý další zárodek bubliny
obsahuje méně vzduchu než předchozí. Frekvence odtrhávání bublinek klesá,
některá místa, z nichž se bublinky odtrhovaly, vůbec zmizí. Var se zpomaluje,
až nakonec úplně přestane. Jestliže se přitom dodává kapalině stále teplo,
nespotřebuje se všechno na vypařování, kapalina se přehřívá. Když
se pak objeví malá bublinka, je v ní tlak sytých par větší, než vypluje
nahoru. Tak vzniká neklidný (bouřlivý) var. Nasypeme-li do vody
písek nebo jiné drobné předměty, na nichž ulpělo hodně vzduchu, obnoví
se klidný var a teplota klesne na normální teplotu varu.