Závislost tlaku sytých par na teplotě. Křivka tlaku sytých par

K přesnému vyšetření závislosti tlaku sytých par na teplotě je třeba mít přístroj, který by umožňoval měřit současně s tlakem par i jejich teplotu.

Pokus.

Proveďme to např. takto. Použijme tlustostěnnou trubici tvaru U , která má kratší rameno širší. V něm je nad rtutí zkoumaná kapalina a nad ní její syté páry (vzduch z tohoto prostoru odstraníme). Nad rtutí je v užším ramenu uzavřen vzduch, jehož počáteční tlak známe. Kratší rameno je v kapalinové lázni, jejíž teplotu můžeme měnit a měřit. Celý přístroj je vlastně uzavřený manometr. Při rovnováze je tlak sytých par v širším ramenu rovný tlaku vzduchu uzavřeného v ramenu užším. Zvýší-li se teplota lázně, zvýší se teplota kapaliny a páry, tlak páry roste, rtuť v širším ramenu klesá, v užším vystupuje, objem uzavřeného vzduchu se zmenšuje. Tím se zvýší tlak vzduchu, až se zase vyrovná tlaku sytých par.


Tlak sytých par s rostoucí teplotou roste!

Grafická závislost tlaku sytých par na teplotě:

Graf 3

Graf 4

Graf 5

Graf 6


Pro plyny roste tlak plynů s teplotou rovnoměrně (grafem závislosti tlaku na teplotě je přímka), zatímco pro syté páry roste tlak par s teplotou exponenciálně (grafem je exponenciála). Neplatí proto pro páry zákon Gay-Lussacův pro rozpínavost plynů.

Pokračovat

Obsah

Úvodní rozdělení