Syté páry

Je-li kapalina v uzavřeném prostoru, vypařuje se také. Brzy však nastane stav, že se prostor nad kapalinou párami nasytí a mezi kapalinou a její párou nastane rovnováha. Páry, které jsou v rovnováze se svou kapalinou, se nazývají syté páry.


Ve stavu dynamické rovnováhy obsahuje prostor nad volným povrchem kapaliny největší možný počet molekul páry (při dané teplotě), proto také tlak této páry je maximální.

PÁRA JE SYTA.


Jako při vypařování ve volném prostoru i zde unikají z kapaliny nejrychlejší molekuly. V prostoru nad kapalinou se molekuly páry srážejí mezi sebou a popř. s molekulami vzduchu a vracejí se popř. do kapaliny zpět. Tak se tu odehrávají dva protikladné procesy: některé molekuly unikají z kapaliny, jiné se do ní vracejí. Pokud jich uniká více, než se vrací, kapalina se vypařuje. Jak však roste počet molekul nad kapalinou, roste i počet molekul, které se do kapaliny vracejí. Nasytí-li se konečně prostor nad kapalinou, znamená to, že stejný počet molekul z kapaliny uniká, jako se do ní vrací. Nastává stav dynamické rovnováhy.

Při stavu dynamické rovnováhy mezi kapalinou a její sytou párou je teplota par stejná jako teplota kapaliny. Kapalinu sice opouštějí molekuly, které mají největší rychlosti, čímž se snižuje teplota kapaliny. Teplota par se však únikem nejrychlejších molekul nezvýší, protože tyto unikající molekuly spotřebují část své kinetické energie na překonání sil soudržnosti ve vrstvě kapalinasytá pára. Kinetická energie molekul par se tak snižuje na hodnotu, kterou měly průměrně v kapalině.

Pokračovat

Obsah

Úvodní rozdělení