Je proces, při kterém přechází voda z volné vodní hladiny, povrchu
půdy, sněhu nebo ledu do skupenství plynného. Fyzikálně přesněji
představuje výpar přechod z vodní hladiny na vodní páru.
V meteorologii za výpar považujeme množství vypařené vody za určitou
dobu (nejčastěji den) a vyjadřujeme ho výškou sloupce vody v mm.
1 mm je sloupec vody, který vytvoří 1 litr vody na ploše 1 m2.
Kapalina se vypařuje při každé teplotě. Rychlost vypařování však
není vždy stejná. Ze zkušenosti víte, že prádlo uschne rychleji,
je-li pověšeno tak, aby jeho povrch byl co největší, je-li okolní
vzduch teplý, suchý a vane-li vítr. Rychlost vypařování téže kapaliny
závisí na obsahu povrchu kapaliny, na teplotě a na tom jak rychle
se odstraňují páry z povrchu kapaliny.
Pokus:
Na filtrační papír kápneme z kapátka vedle sebe kapku vody a kapku
lihu. Pozorujeme, že nejdříve uschne papír v místě, kde byl
navlhčen lihem a potom v místě, kde byl navlhčen vodou.
Různé kapaliny se za stejných podmínek vypařují různě rychle.
Proč cítíte chlad, když jste v promoklém oděvu?
Proč se v horkém létě příjemně ochladíte, když si navlhčíte vlasy?
Jak vysvětlíme vypařování kapaliny?
Každá molekula na povrchu kapaliny je přitahována sousedními
molekulami kapaliny. Rychlost neuspořádaného pohybu jednotlivých
molekul v povrchu kapaliny se neustále mění. V určitém okamžiku
mohou některé molekuly dosáhnout tak velké rychlosti, že přitažlivé
síly blízkých molekul již nestačí rychlé molekuly udržet v povrchu
kapaliny. Tyto molekuly opustí kapalinu a stávájí se molekulami
páry.
Při vyšší teplotě kapaliny se molekuly pohybují rychleji,
a proto více molekul má takovou pohybovou energii, že může
opustit kapalinu. Proto se kapalina vypařuje rychleji.
Čím větší je povrch kapaliny, tím více molekul na povrchu
může kapalinu opustit. Proto probíhá vypařování rychleji.
Pokud páry vznikající nad povrchem kapaliny neodvádíme
mohou se některé molekuly páry vracet zpět do kapaliny a
tím se zpomalí vypařování.
Na čem závisí rychlost vypařování určité kapaliny?