U všech běžných látek všech skupenství se při zvyšování teploty objem
zvětšuje, při ochlazování zmenšuje, a to ve všech teplotních intervalech.
Voda má výjimečnou vlastnost. Při zahřívání od
se její objem zmenšuje (hustota roste) a teprve nad
se začíná objem zvětšovat (a hustota klesat). Tento jev nazýváme anomálie
vody.
Anomální chování vody vysvětlujeme tak, že krystalická struktura ledu,
která způsobuje, že led má menší hustotu než voda, se rozpadne úplně až
při . V intervalu
od
plovou drobné
krystalky ledu ve vodě a zvětšují tím její objem.
Anomálie vody má velký význam pro vodní živočichy. Kdyby se voda chovala
při objemových teplotních změnách normálně až k ,
byla by nejhustší právě při teplotě
.
Při dlouhotrvajících tuhých mrazech by rybníky, jezera a řeky zamrzaly
ode dna, voda na povrchu by se rychle ochlazovala a nakonec by zmrzla úplně.
Ve skutečnosti vznikne na povrchu vrstva ledu, která tvoří izolaci proti
mrazivému vzduchu. Voda u dna má teplotu
,
která umožňuje život vodních zvířat i rostlin.